Madrid er et overskudslager af restauranter, barer og udeserveringer. Uanset hvilket kvarter du bevæger dig rundt i, så er der utroligt mange valgmuligheder. De 7 steder, jeg har valgt at præsentere her, har jeg været på for få dage siden, og de fleste ligger i byens Centro tæt på Plaza Santa Ana, hvor vi boede på et virkelig godt hotel – Room Mate Alicia. 36 m2 suite og 4 meter til loftet til det halve af prisen for et hotelværelse i DK.
Plaza Santa Ana og området mod Plaza Mayor og Puerta del Sol er nærmest en stor turistfælde, hvor trætte tjenere, kokke og butiksansatte forsøger at malke den endeløse strøm af nationale og udenlandske turister, der alle skal se de samme seværdigheder og handle i de samme butikker. Her serveres stort set kun glædesløse tapas og slatne retter. Et eksempel er det mange guides kalder byens populæreste tapasgade Calle de Cava Baja. Gaden er en ekstrem turistfanger uden et gran af autencitet eller den coolnes som ellers findes i mange andre gader, hvor tapasrestauranterne ligger tæt.
Men fra Plaza Santa Ana skal man blot bevæge sig lidt mod syd, øst eller vest, og så er man pludselig blandt madrilenere og langt færre som én selv – en fremmed i byen. Her møder man bydelens beboere, originalerne, bedstemødrene og de unge studerende. Det var også her i Calle de Leon 8 i Casa Diego vi valgte at spise morgenmad hver dag. Cafe con leche, zumo de naranja natural, tostada con tomate, serveret med et smil og en elegance og til den formidable pris af 5 euro.
Alimentacion Quiroga
Calle de las Huertas 19
Helt klart min favorit blandt tapasbarerne. Den tidligere købmandsforretning har åbent om aftenen fra 18-24, og de serverer kun ting af absolut topklasse. Det er et lille sted, hvor man sidder og står tæt. Vi drak paco y lolas bedste albariño og fik en tallerken med jamon iberico bellota, en lagret manchego og en tostada med tomate y aceite. Man kan også købe olivenolie, mandler, tun, oste, charcuteri, vin, cider og meget andet lækkert med hjem. Masser af stamkunder og stemning i verdensklasse.
Casa Varona
Pl. de Matute, 13
Ligger tæt på Quiroga på en lille plads som befolkes af lokale. En tapas- og vinbar hvor alt igen er af høj kvalitet, uanset om man vælger varme tapas som gambas al ajillo, bacalao eller mejillones eller kolde tapas som jamon y queso, buquerones eller matrimonio. Dertil et udvalg af lækre spanske vine eller øl. Et lille spisested med få pladser. Vi fik bocadillos de calamares, puntillitas, tatar de atun og alcachofas a la plancha og kolde fadøl.
Cafe Milano
Pl. de Matute, 14
Ligger næsten nabo til Varona. Få pladser inde i baren men de har udeservering fra middag til midnat. Et godt sted at nyde en kaffe, en vand, en øl eller et glas vin alene eller sammen med tapas, mens man betragter livet, der glider forbi i langsomt tempo. Fint vinkort, velsmagende og enkle tapas og en supergod service. Vi spiste croquetas og jamon iberico bellota.
Cervecería Taberna La Marmita
Calle del Príncipe 3
Mindre tapasbar der ligger øst for Plaza Santa Ana og tæt på Plaza de Canalajes. Baren har kun to pladser udenfor – to høje stole omkring en vintønde. Selve baren var snorlige og alt i disken ser utroligt lækkert ud. Servicen var i top, og vi bestilte to kolde øl, ensaladilla rusa og croquetas som vi fik serveret udenfor. Ensaladilla rusa fås alle steder og af ret svingende kvalitet. Denne her var luftig og velsmagende med små stykker af rejer i og de seks croquetas smagte distinkt af jamon iberico bellota.
Castizo Plaza del Ángel
Pl. del Ángel 9
Castizo er en del af en kæde, som har restauranter flere steder i byen, og den her ligger ganske tæt på Plaza Santa Ana. Men forlad mylderet af mennesker og gå ind i den airconditionerede restaurant og bestil fra kortet. De serverer fremragende mad til fornuftige priser. Vi spiste tostadita con ensaladilla con anchoa, mojama de atún de almadraba, presa ibérica embuchada, ensalada de tomate, espárragos y queso curada og endelig molleja de lechal a la plancha. Vinkortet er glimrende og man kan få diverse cocktails o.lign fremstillet og serveret yderst professionelt.
Mercado de San Miguel
Pl. de San Miguel s/n
Det er mere end 100 år siden Mercado San Miquel åbnede som fødevaremarked. I dag er stedet en heksekedel bestående af 20 stande, der tilbyder de ypperste specialiteter fra hvert hjørne af Spanien. Højkvalitet tapas, fisk, skaldyr, vin og øl. Hver nat bliver der kørt frisk fisk og skaldyr ned fra Galicien, og du kan smage verdens bedste skinker fra Andalusien, udsøgte oste fra Asturien og baskerlandet. Du kan stort set kun kan få tapas af sublim standard, spaniens bedste vine og den mest udsøgte øl. Vi spiste montaditos, pulpo a la gallega og pescado frito. Åben hver dag fra 10-24 og til klokken 01 fredag og lørdag.
Restaurante Coque
Calle del Marqués del Riscal 11
Coque er en 2-stjernet Michelin-restaurant og derfor markant dyrere og helt anderledes end de 6 foregående anbefalinger. Coque ligger lidt udenfor Centro men kan nås på en to kilometer gåtur gennem bydelen Chamberí. Der står tre brødre Sandoval bag restauranten med Mario som chefen i køkkenet. De to øvrige brødre Rafael og Diego styrer henholdsvis restauranten og vinkælderen. Sidstnævnte indeholder omkring 26.000 flasker fremragende vin. Her spiser man ikke kun, man indtager en kulinarisk oplevelse som er gennemtænkt, afstemt og orkestreret helt igennem sublimt.
Menuen består af 16 retter og er en hyldest til landet Spanien baseret på omfattende research og rejser på kryds og tværs gennem den iberiske halvø. Det er en oplevelse at blive ført rundt i restaurantens smukke rum af det afslappede og professionelle personale, mens man indtager de lækreste bidder og den lifligste vin, sherry eller øl. Når middagen mere end tre timer senere er forbi, er man opfyldt af glæde og harmoni og går ud i Madrids nat med en vidunderlig følelse i kroppen.