For 10 år siden stod jeg på en galicisk bar i den andalusiske by Granada sammen med min gode ven Ole. Klokken var 23 en onsdag aften, og vi havde netop været til en intimkoncert med unge flamencomusikere- og dansere i et lille koncertlokale i bydelen Albaicin. Vi var godt opstemte og bestilte to glas hvidvin, der blev serveret sammen med en gratis tapa. I samme sekund som jeg satte næsen til vinen, var jeg blæst omkuld. Den havde en utrolig intens duft af frugt og urter, og da den kom i munden var vinen sprød, elegant og velsmagendemed toner af abrikos, fersken, citrus og den havde et højt syreindhold. En kompleks og aromatisk hvidvin med en delikat mineralsk karakter.

Hvidvinen, vi havde fået i glasset, var en ny kultvin – en Albarino fra den spanske region Galicien, og jeg havde aldrig hørt om den før.

Nogle vine er stærkt forbundet til det sted, de produceres. Deres smag, duft og selv udseendet emmer af den region, druen er vokset i. Sådan en vin er Albarino. Druestokkene har udviklet sig i en jord beliggende tæt på havet i et køligt, grønt, fugtigt og vindomsust hjørne af Nordspanien. Og vinen er cool, grøn, kompleks og mineralsk.

Vinområdet Rias Baixas blev først klassificeret som Denominación de Origen (DO) i 1988. Dengang var området relativt ukendt, produktionen meget lille og kvaliteten var lav. Men siden blev der blev investeret rigtig mange penge, der kom over 5000 nye vinavlere til, og området regnes i dag for hvidvinenes vidunder i Spanien og især den vin, der er lavet på druen Albarino er blevet en kultvin.

Tykskallet drue

99 procent af vinen, der produceres i Rias Baixas er hvidvin og heraf er 90 procent lavet på druen Albarino. Druen er tykskallet, og det gør, at den kan klare det meget fugtige klima og samtidig giver den vinene et højt indhold af alkohol og syre. I Portugal kendes den som Alvarinho og bruges blandt andet i Vinho Verde. Man mener, at druen blev introduceret i Galicien i 12. århundrede af cisterciensermunke og muligvis er i familie med Riesling. Men det er altså først de seneste 20 år, at hvidvinen fra regionen har nået den højde i kvalitet, som man finder i dag.

Hvidvinen fra Rias Baixas kan svinge fra sprød og aromatisk i Val do Salnés, frugtrig og ferskenagtig blød i O Rosal til lys, mindre frugtrig og mineralsk i Condado do Tea. Udbuddet af Albarinovine er småt i Danmark, men dog i vækst. Da jeg for 10 år siden kom hjem fra den omtalte rejse til Granada og spurgte efter en Albarino i de aarhusianske vinbutikker, anede de ikke hvad jeg talte om.

I dag kan du købe Albarino hos de fleste vinhandlere, men du skal betale en pæn pris for dem. De koster fra 125 kroner og opefter. Kommer du til Spanien er udvalget af Albarino enormt, uanset hvor i landet du befinder dig. Og prisniveauet er lavt i forhold til Danmark. Men aldrig helt dernede, hvor mange mere jævne spanske vine befinder sig. Og det skyldes primært, at klimaet i Galicien gør vindyrkningen til en krævende og omstændelig produktion. På de gode spanske restauranter kan du ofte købe en Albarino af god kvalitet for 15 euro. Det er ca. en fjerdedel af, hvad den samme vin vil koste på en dansk restaurant.

Guds fingre

I Galicien siger en lokal myte, at de fem områder, der tilsammen udgør Rias Baixas, er spor af Guds fingre, da han hvilede sig et øjeblik efter at have skabt Jorden. Hvad man end tror på, så er området guddommeligt smukt, og det samme er de sprøde, lokale hvidvine.

Albarino er fremragende til skaldyr – især østers og muslinger – frisk og grillet fisk, men går også godt til spicy mad og mange tapas. Eks. pimientos de padron som er grillede og saltede grønne peberfrugter, der ligner chili, men er mere søde end stærke.

En typisk galicisk skaldyrsspecialitet, hvor Albarino er en perfekt ledsager, er Percebes (billedet), som er et meget velsmagende lille dyr af krabbefamilien,. De ser ret mærkelige ud, smager forbløffende godt og koster en formue. De bliver høstet med livet som indsats i det voldsomme Atlanterhavs kystlinjer. Percebes fåes kun i Spanien – de bliver ikke eksporteret.