Boller i karry som vor far lavede det – næsten. Her har far været en tur i Mellemøsten og erstattet det hakkede svinekød eller den blanding af hakket kalv og svin som mange bruger med hakket lammekød. Og han har fundet nogle krydderier frem som spicer den traditionelle ret lidt op. Med en topkvalitet lammekød kræves der også en rigtig god karry for at retten bliver vellykket. Men hvad er karry egentlig for en størrelse? Jo, det er et blandingskrydderi som kan bestå af alt fra 10 til 20 forskellige krydderier. Karry stammer fra Indien, hvor man dog kalder blandingskryddderiet for masala. Her betegner karry (curry) en stærk gryderet med grøntsager – nogle gang også med kød. Storbritannien indførte karry til Europa, da Indien var en britisk koloni. Karry blev første gang brugt i danske kogebøger i begyndelsen af 1800-tallet.

I Maria Hemmingens Kogebog fra 1828 findes retter med and i karry og ål i karry. I 1837 bruger Madam Mangor også karry i sin kogebog. I den typiske danske udgave af karry er det gurkemeje, der giver den gule farve. I karryblandingen findes typisk også korianderfrø og spidskommen samt chili og peber til at give karryen styrke i smagen. Endeligt er der en smule bukkehornsfrø, der er sunde, men ikke smager ret godt alene. I karry kan også findes laurbærblade, muskatnød og sennepsfrø. I princippet er der ingen ende på, hvilke ingredienser man kan bruge i krydderiblandingen: nelliker, kardemomme og kanel kan også indgå, når inderne blander en masala.

Boller i karry

1 kg hakket lammekød, 2 store løg, 5 fed hvidløg, 2 æg, 1 dl rasp, 1 tsk. stødt spidskommen, 2 tsk. stødt koriander, 1-2 tsk. chiliflager, salt og peber</em>

Til farsen røres det hakkede lammekød med revet løg og hvidløg, æg, rasp og krydderier. Steg eller kog en lille prøvedelle for at tjekke om krydringen er tilpas. Lad farsen hvile mindst en time i køleskabet. Form farsen til boller der er lidt mindre end en golfbold. Kødbollerne koges i saltet, let simrende vand. Når de er færdige, kommer de op til overfladen. Kom kødbollerne i karrysovsen og server retten med basmatiris og mangochutney.

Karrysovs

2 løg, 2 fed hvidløg, 2 syrlige æbler, olivenolie, 1 spsk. smør, 3 spsk. god karry, 2 tsk. stødt koriander, 2 spsk mel, 1 l fond, et par stilke frisk timian, 4 laurbærblade, 1/4 l fløde, 1/2 spsk. sherryvineddike, salt, peber og rørsukker

Hak løgene og hvidløgene fint. Svits dem i smør og olie i 6-8 minutter, til de er bløde og gennemsigtige. Kom koriander og karryen ved og steg den med i et par minutter, mens der hele tiden røres. Tilsæt melet og lad det bage igennem under omrøring. Hæld fond ved og lad det koge op. Tilsæt timian, laurbærblade og æbletern og skru ned for varmen. Lad sovsen simre i 15 minutter. Tilsæt fløde og lad sovsen koge op. Smag til med en lille smule sherryvinaigrette, salt, peber og en smule rørsukker. Kom kødbollerne i og server.