Croquetas er en tapa, som serveres på enhver bar i Spanien. De kan varieres i det uendelige for eksempel med bacalao, kylling, ost, skaldyr, vegetarisk o.a. Croquetas eller kroketter spises over hele verden. Den her opskrift er spansk og bør laves med en rigtig god jamon serrano eller hvis man vil flotte sig med en jamon iberico. Nyd croquetas de jamon som snack med et glas koldt øl eller en god Albariño hvidvin.

Croquetas de jamon

100 g smør, 100 g hvedemel, 2,5 dl sødmælk, 2 dl bouillon, 150 g blandede svampe, 150 g lufttørret jamon serrano af god kvalitet, 1 løg, muskatnød, 3 æg, 2 dl rasp, vindruekerneolie til fritering, salt og peber

Snit løget fint og steg det klart i smøret i en gryde. Skær svampene i mindre stykker og steg dem kort i smør på en anden pande, så væden slipper. Steg dem derefter sammen med løgene i 5-7 minutter. Tilsæt melet og rør rundt til det er bagt ind. Tilsæt mælk og bouillon lidt ad gangen under omrøring. Lad opbagningen koge igennem til den tykner. Husk at røre kontinuerligt.

Hak jamon serrano fint og tilsæt den til opbagningen. Smag til med revet muskatnød, salt og peber. Hæld blandingen i et fad og lad den køle helt af – eventuelt natten over. Når blandingen er kold, skæres den i aflange stykker eller formes til kugler.

Pisk æg sammen i en skål og kom rasp i en anden. Vend kroketterne i æg og derefter i rasp og friter dem i olie i en gryde eller steg dem i rigeligt olivenolie på en pande.  

Server sammen med en tatarsauce eller en aioli.