Topkarakter til to fantastiske vine fra Valencia. Rødvinen Grillat og hvidvinen Lafont er produceret af to af Valencia-områdets mest talentfulde vinmagere, Javi Revert og Victor Marqués, som også er gode venner. De har sammen et projekt de kalder La Comarcal. Vingården ligger i bjerglandsbyen Venta del Moro i DO Valancia. Deres mål er at lave elegante, ungdommelige vine, dyrket på økologisk certificerede marker med spontan gæring og minimal svovling. Vine der skal afspejle lokalområdet, jordbunden og druerne. De arbejder samtidig med et langtidsprojekt, der skal erstatte internationale druer med sorter som er hjemmehørende i området.

❤️❤️❤️❤️❤️

Lafont, 2022, La Comarcal, Valencia, Spanien
Koster 145 kroner (135 kr til og med 17. september) hos @hvaddrikkermantil

La Comarcals flagskibshvidvin, Lafont, kommer fra Paraje Los Juncarejos, en mark på 2,5 hektar med kalkstensjord 710 m oppe i ​​Penya Foradà-bjergene, nær landsbyen La Font de la Figuera sydvest for Valencia. Lafont er lavet af 100 procent Malvasía Riojana, oprindeligt en iberisk sort med flere synonymer. Sammenlignet med Malvasía de Lanzarote fra De Kanariske Øer, er Malvasía Riojana mindre aromatisk og mere mineralsk. Håndhøstet og presset uden stilke. Ingen skindkontakt og delvis malolaktisk gæring. Ligger seks måneder med gærresterne men uden omrøring på enten cement eller egefade. Dufter mineralsk og lidt af salt. Har en livlig, præcis syre og smager af citron, fennikel og honning. Læskende, frisk, kalkholdig og en lang finish. En fremragende hvidvin! Holder 12 procent alkohol. Drik den ved 8-9 grader.

❤️❤️❤️❤️❤️

Grillat, 2022, La Comarcal, Valencia, Spanien
Koster 150 kroner (135 kr til og med 17. september) hos @hvaddrikkermantil

Rødvinen Grillat 2022 er et mix af 70 procent Garnacha og 30 procent Monastrell fra parceller beliggende i La Font de La Figuera. Jordbunden er leret, og planterne står som fritstående buske. Håndhøstes og efter pres ligger mosten med skallerne i 12 dage. Efter gæringen lagrer vinen med gærresterne – sur lie. Der bruges både cement, stål og egefade. I glasset er vinen smuk, lys og rød som en pinot noir fra Bourgogne. Den dufter af blåbær og en efterårsskovbund med svampe og nyligt nedfaldne blade. I munden er der noget salt, noget ribs, en let bitterhed, stort set ingen tannin men en markant syre. Vinen er delikat og elegant, frisk og stærkt forførende. Fantastisk rødvin. Holder 14,5 procent alkohol og bør drikkes ved 15-16 grader.

Begge vine vil være fremragende ledsager til en paella marinera, der som vinene stammer fra Valenciaregionen, hvor også risen, der bruges, dyrkes. Mange tror, paella er en spansk nationalret, men det er en regional specialitet. De mest kendte varianter er den med kanin og kylling eller den jeg foreslår her med forskellige slags skaldyr eller en kombination. Men spørg en valencianer, og han eller hun vil have en klar mening om, hvad en en rigtig paella er.

Paella marinera

300 g tiarmet blæksprutte, 500 g store rejer, 500 g blåmuslinger, 2 liter skaldyrsfond eller fiskefond, olivenolie, 2 tsk. chiliflager, 1 tsk. røget paprika, 1 knsp. safran, 8 fed hvidløg, 2 tomater, 500 g paella-ris, salt

Kom fond og safran i en gryde på lav varme, og rør det sammen. Riv tomaterne på rivejernet, og sæt tomatmassen til side. Lad fonden stå på lav varme, indtil du skal bruge det.

Kom din paellapande på middel varme, og steg rejerne et par minutter på hver side, og sæt dem til side. Rens blæksprutterne, skær dem i mindre stykker, og steg dem cirka 5 minutter i olivenolien. Kom salt på. Tilsæt hakkede hvidløg, tomatmassen, paprika og chiliflager. Giv det to minutter, hvor du rører rundt. Kom risen i, og rør godt rundt, så risen optager olie, tomat og alle smagene.

Tilsæt derefter forsigtigt fond til panden, mens du rører i det, så risen fordeles jævnt. Smag på saften, og juster med salt, hvis det er nødvendigt.

Lad paellaen simre ved høj varme i 10 minutter og dernæst fem minutter ved middel varme, uden du rører i det. Kom rejerne samt rengjorte muslinger på. Lad det simre i 4-5 minutter, hvorefter du tager panden af varmen og lader retten hvile i fem minutter, inden du serverer den.