Grillede sardiner er en delikatesse, som mange kender fra strandområderne omkring Middelhavet og i Portugal. De små lækre fisk er samtidig meget sunde, fordi det er en fisk, der befinder sig nederst i fødekæden, lever af plankton og derfor ophober den ikke tungmetaller som større fisk, der æder andre fisk. Ofte grilles sardinerne over en primitiv grill lavet af en olietønde eller lignende, der står ude foran baren eller restauranten og styres af en mand eller kvinde, der ved, hvornår sardinerne har fået præcis den mængde varme, der skal til. Fornemmelsen af den varme havluft, røgen fra brændende oliventræ og duften af grillede friske sardiner med salt. Mere behøver man ikke. På strandene i Spanien kan man bestille en Espeto, der består af seks sardiner sat på et spid og grillet lige der i vandkanten. Man spiser med fingrene og drikke una caña – en lille fadøl – til.

Grillede sardiner med salsa verde

4-5 sardiner pr mand, olivenolie, salt, citron

Afskæl sardinerne, fjern indvoldene fra bughulen med en finger og skyl dem godt under rindende koldt vand. Lad dem dryppe af, salt dem godt og lad dem trække i 30 minutter. Dryp sardinerne med lidt olivenolie og grill dem med hoved og hale og det hele i ovnen 4-5 minutter på hver side, til de er sprøde og gyldne. Server med kold øl eller Albarino hvidvin, citronsaft og salsa verde.

Salsa verde

1 håndfuld bredbladet persille, 2 fed hvidløg, 2 dl olivenolie, 1 spsk hvidvinseddike, 1 spsk citronsaft, 1 spsk kapers, salt og peber

Blend det hele godt sammen og server.