Capitán Xurelo er en usædvanlig rødvin, fordi den produceres i DO Rias Baixas i Galicien i det nordvestlige hjørne af Spanien, hvor 99 procent af al den producerede vin er hvidvin på druen Albariño. Manden bag vinen er Xurxo Alba, der er kendt som ‘El Capitán’ i Spanien på grund af hans energi og entusiasme – og det har givet navn til denne vin.

For nylig hørte jeg en vinanmelder af den franske skole fra en af landets gamle aviser blive stærkt provokeret, da han skulle anmelde Capitán Xurelo 2020. Rødvinen fik ham til at tænke på hipstere på Nørrebro og deres særprægede smag for naturlige vine og på obskure vinbarer i Paris, hvor de serverer den her type vin i små tandkrus. ”Jeg er ikke fan, men sådan smager tidens mode. Den er for mig fuldstændig ligegyldig,” sagde han.

Jeg er totalt uenig med den anmelder og mener, at Capitán Xurelo er en velsmagende og spændende vin, som er særpræget og går sine egne veje, men det er der vel intet forkert i med mindre man er meget konservativ i sin tilgang til vin.

Capitán Xurelo 2020 er fra DO-området Rias Baixas, hvor vinmarkerne er stærkt påvirket af kølig vind fra Atlanterhavet og masser af regn det meste af året. Druerne plukkes fra forskellige marker, og blendet varierer fra år til år, men det er overvejende Mencía suppleret med Caiño og Espadeiro. Druerne presses med fødderne, og mosten gæres spontant med vildgær. Vinen ligger 12 måneder på franske egefade og tappes på flaske uden filtrering og klaring. Det er en ret cool rødvin, der dufter stærkt af kalk og en anelse mentol. Den er frisk og velsmagende og har en god og balanceret syre. Der er toner af ribs og friske grønne asparges. En rødvin der vil overraske de fleste og kræver en åben tilgang, når man drikker den. Vinen er ligesom folk fra Galicien helt sin egen. Den holder kun 11 procent alkohol. Drik den køligt ved 14-15 grader. Jeg serverede den til Bacalao en salsa verde, og det var et perfekt match.

❤️❤️❤️❤️❤️🖤

Capitán Xurelo, 2020, Bodegas Albamar, Rias Baixas

Koster 155 kroner hos @hvaddrikkermantil

Bacalao en salsa verde

 5 fed hvidløg, 1 tsk. mel, ½ dl hvidvin, 2 dl fiskefond, persille, 100 g ærter, 6 grønne asparges, olivenolie, evt. 1 håndfuld venusmuslinger eller tigerrejer, 1 kg torskefilet med skind eller klipfisk, salt, peber

 Klipfisk skal udvandes i 24-48 timer i koldt vand alt efter tykkelsen på fiskestykkerne, hvor du skifter vandet 5-6 gange. Du kan også vælge at bruge frisk torsk i stedet. Hvis du bruger muslinger, så tjek, om de alle er i live. Hvis skallen er i stykker, eller de ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordet, skal de kasseres.

Steg bacalao på skindsiden i olivenolie i 6-7 minutter. Tag dem op, og sæt til side. De bliver endeligt tilberedt i saucen.

Blancher dernæst asparges i et minut i kogende vand, og læg dem i isvand for at stoppe processen. Sæt til side.

Kom olivenolie på panden ved middelvarme. Tilsæt hvidløg skåret i tynde skiver. Når hvidløgene er stegt et minut eller to, tilsætter du melet og rører rundt i 15-20 sekunder. Derefter kommer du tør hvidvin i og rører kontinuerligt i et minut med en ske. Derefter tilsætter du finthakket persille og fiskefond lidt efter lidt, rør hele tiden rundt, indtil du får en lækker cremet sauce.

Læg bacalaostykkerne på panden med skindsiden opad, og tilsæt ærterne omkring fisken. Kom muslingerne eller rejerne på nu. Ryst panden lidt ind imellem. Halver de grønne asparges, og kom dem på panden. Ryst panden et par gange mere de 4-5 minutter, det tager, før fisken og muslingerne er klar.