Lammeburger med sprøde fritter. For at det skal blive rigtig godt kræver det at det hakkede lammekød er af god kvalitet – det kunne være kød fra boven, som du ser slagteren hakke så man ikke ender op med et miskmask af sener, brusk, fedt og lidt kød. Kunsten er også at finde eller bage de rigtige burgerboller, så der bliver en god balance mellem brød og kød. Jeg har et par gange set Jaime Oliver lave burgere af lammekød, og jeg kan godt lide hans ide med ikke at krydre det hakkede kød, men i stedet lave en rub af tørrede krydderier, som tilfører smag udenpå burgerne.  Jaime Oliver kreerede nogle burgere i en tv-udsendelse fra Marokko, hvor han brugte lokale krydderier og serverede burgerne med en salat med bl.a. spiselige blomster. Jeg foretrækker dem sammen med sprøde fritter og yogurt med harissa som dyppelse. Den samme yogurt som også er i selve burgeren.

Lammeburgere med sprøde fritter

600 gr hakket lammekød, olivenolie, 4 burgerboller, 1 rødløg, sprød salat, 1 dl græsk yogurt, 1 spsk harissa pasta, 1 citron, 1 håndfuld frisk mynte, salt. Til den tørre rub: 1 tsk spidskommen, 1 tsk stødt koriander, 1 tsk ras el hanout, 1 tsk paprika, salt, peber

Bland alle ingredienserne til den tørre rub sammen. Rør yogurt og harissa sammen og tilsæt lidt salt, citronsaft og olivenolie.

Form 4 burgere af kødet. Vend dem i den tørre rub og dryp lidt olivenolie over på begge sider. Grill dem 7-8 minutter på hver side, eller indtil du synes de er færdige. Hvis de ser lidt brændte ud er det blot lammefedtet, der karameliserer – med mindre du har alt for hård varme på. Når burgerne er tæt på at være færdige, kan du varme burgerbollerne.

Smør yogurt på den varme underbolle, kom et par salatblade på og pres lammeburgeren ned i det. Top den med mere yogurt, kom løgringe og lidt citronsaft hen over og top med mynteblade. Kom overbollen på.

Sprøde fritter

1 kg. kartofler, olivenolie, havsalt

Skræl kartoflerne og skær dem i lange stykker. Kog dem i 7-8 minutter og køl lidt af. Vend derefter kartoffelstavene i olivenolie. Læg dem i et stort fad eller på bradepanden og placer dem midt i ovnen ved 200 grader cirka 45 minutter. De skal vendes ofte under bagningen, så de bliver sprøde på alle sider. Drys med havsalt inden servering.