Tomatsalat med forårsløg er et lækkert tilbehør til lammekød eller blot som en selvstændig salat. Tomater skal være røde og faste i kødet. En rigtig rød tomat har fået masser af sol, og når den er fast, har den ikke for stort en vandindhold. Duft til tomaten og rør ved den. Bliver du forelsket, så er den helt rigtig. Tomaten hører til natskyggefamilien og derfor blev den i mange år ikke spist. Folk troede, at den røde frugt var giftig og blot en prydplante.

Tomaten (Lycopersicon esculentum) kom først til Europa i det 16. årh. bragt hjem fra Peru og Mexico af spanske erobrere. Italienerne beskrev den som pombo d’oro: Det gyldne æble. Dengang var tomaterne små som cherrytomater og som regel gule. Den blev senere kaldt for kærlighedsæble og paradisæble på grund af den røde farve, den udviklede. I dag hedder tomat fortsat paradeiser i Østrig. Spanierne, som introducerede den for europæerne, brugte det aztekiske navn tomatl. Først i det 20. årh. blev det almindeligt at spise tomater.

En østriger, der havde været i Spanien, beskrev således et mærkeligt fænomen, han havde oplevet der: ”I Spanien spiser man endog rå tomater, gennemskåret på midten og med salt på”. Indtil da var europæerne overbeviste om, at tomaten skulle koge flere timer for at man kunne spise den uden at blive forgiftet.

Tomatsalat med forårsløg

6 tomater, 2 små rødløg, 3 forårsløg, 2 spsk olivenolie, 2 tsk honning, 1 spsk hvid balsamico, 1 fed hvidløg, havsalt, peber

Pisk honning og balsamico sammen. Når honningen er opløst røres olivenolien i sammen med finthakket fed hvidløg. Dressingen skal være lidt tyktflydende. Smag den til med salt. Skær tomaterne i grove stykker og læg dem i en skål. Skær forårsløg i mindre stykker på skrå og hak rødløg fint. Vend dressing med tomater, forårsløg og rødløgene. Drys til sidst med friskkværnet sort peber.