Spaniens måske bedste chirinquito (strandbar) ligger på den kilometerlange hvide sandstrand La Barossa ved Chiclana tæt på Cádiz i Andalusien. El Cuartel del Mar er indrettet i en tidligere kaserne for Guardia Civil og blev en sensation straks efter den åbnede i 2020. Strandbaren ligger lidt højt placeret omkring 100 meter fra Atlanterhavet.
Jeg spiste der for et par uger siden sammen med familien, og maden er fantastisk. Det er umiddelbart et traditionelt andalusisk spisekort med kolde småretter, salater, friteret fisk og skaldyr, kød og naturligvis et særligt fokus på tun – Atún de Almadraba – som fanges bæredygtigt her langs kysten. Desuden et udvalg af grillet fisk, skaldyr og kød. Men alt er tilberedt med omhu af de bedste råvarer, og service på stedet er professionelt, gæstfrit og topklasse hele vejen igennem.
Vi bestilte Mojama con almendras, Chicharrón de Chiclana, Ensaladilla rusa cremosa y ventresca de atún, Salmorejo com almendra y mojama, Cazón en adobo y charmoula, Chipirones de anzuelo con cebolla caramelizada, Bacalao asado y pimientos cristal, Croquetas cremosas de jamón og sidst men ikke mindst en smagning af tre slags tun – Degustación de atún (descargamanto, tarantelo, ventresca).
Retterne blev serveret løbende efter aftale med os og hver enkelt var smukt anrettet men ikke ekstravagante kuntværker – smukt anrettet for at vise hvor fantastisk en råvare der er tale om eller at her får du en traditionel tapa som lige har fået en ekstra dimension. Stedets Endaladilla rusa er eksempelvis cremet og med bittesmå stykker grøntsager i og toppet med de mest lækre stykker ventrasca, som er fra tunens bug. Ensaladilla rusa og Croquetas kan man få på alle andalusiske restauranter, men her smeltede deres Croquetas nærmest på tungen og smagte distinkt af den fantastiske jamon iberico bellota – verdens suverænt bedste lufttørrede skinke.
Det hele blev skyllet ned med en perlende frisk hvidvin fra Rias Baixas i Galicien – en Gotas de Mar (Albariño).
Køkkenchefen på stedet er Manuel Berganza der er uddannet i Bilbao og har arbejdet med Sergi Arola , som var hans chef på La Broche og på hans bistro Sergi Arola Gastro. Berganza har endvidere arbejdet på Quique Dacostas El Poblet i Denia (med tre Michelin-stjerner) og Grant Achatz’ Alinea i Chicago (også med tre Michelin-stjerner). I 2012 flyttede han til New York og åbnede sit Andanada 141-projekt, et tapas-koncept på Upper West Side på Manhattan, hvor han fik en Michelin-stjerne.
I 2017 flyttede han til Singapore for at starte Tapas Club-projektet, et koncept af spanske restauranter, der hurtigt spredte sig til Singapore, Indonesien og Malaysia, og hvor han havde ansvaret for et stort antal ansatte. Hans internationale profil bekræftes af hans samarbejder på projekter rundt om i verden: Han har arbejdet i Rusland, Mexico, New York, Schweiz, Atlanta og Los Angeles.
Det er arkitekterne More & Co med Paula Rosales i spidsen, der står bag det nye El Cuartel del Mar. Arkitekterne har transformeret bygninger og indretning på en meget elegant måde så det nærmest smelter sammen med sand, vand, lys og himmel. Bygningerne skriger ikke efter opmærksomhed i sit formsprog men som det oftest er tilfældet med god arkitektur sætter det sig i én uden at tage hovedrollen og giver plads til de mennesker der bruger den og det omgivende miljø.
Udover en fremragende restaurant er der også livekoncerter og kunstudstillinger på stedet, og der er for indbyggerne i Chiclana skabt et helt nyt liv i det, der tidligere var en helt forladt kaserne.
c/ Bajada de la Torre del Puerco s/n (Playa la Barrosa).
11130 Chiclana de la Frontera, Cádiz