Tortilla española er en af de mest klassiske spanske tapas. Den fås i forskellige variationer, men den enkleste og mest udbredte består blot af kartofler, løg, æg, olivenolie og salt. En tortilla bliver forskellig hver gang, du laver den, og det gør ikke noget, hvis den er lidt blød i midten. Det er faktisk det mest lækre stykke. Enhver bar i Spanien serverer deres egen version, og den er ofte uden løg. Tortilla española serveres som regel lun, men den er også lækker kold. En tortilla kan komme i mange varianter og med meget forskelligt fyld. Det kan være bacalao (tørret torsk), chorizo, skinke, tun, rejer, svampe, asparges o.m.a. Så har den anden betegnelse end española.

Tortilla española

1 stort løg, 3 store kartofler, olivenolie, 6 æg, salt

Skær løget over i halve og snit det fint. Skær kartofler i halve og derefter i kvarte og skær 3 mm skiver. Varm 1/2 liter olivenolie op på en pande. Det er meget olie, men det kan efterfølgende sies og bruges igen. Kom først løgene på panden nogle minutter og dernæst kartoflerne. Steg løg og kartofler i 15-20 minutter til det hele er karamelliseret og med stegeskorpe.

Kom æg i en skål. Tag den varme kartoffel- og løgmasse op af olien med en hulske og kom det ned til æggene. Pisk ikke men vend det blidt rundt sammen med lidt salt. Læg et viskestykke over og lad det stå i et kvarter. Varm en sliplet pande op og kom æggemassen på. Giv det et minut ved høj varme og skru ned og giv det 4-5 minutter mere. Tag en stor tallerken og vend tortillaen ud på tallerkenen. Sæt panden tilbage på varmen og lad tortillaen glide ned på panden så den steges på den bløde side. Giv den 4-5 minutter. Den er færdig når du kan mærke den er fast når du trykke på den med en finger.

Vend tortillaen ud på en tallerken eller en flad skål og server.