1) I Spanien er der fem vinklassifikationer:
Denominacion de Origen Calificada D.O.C. Der findes kun to områder med denne allerhøjeste klassifikation – Rioja og Priorat.
Denominacion de Origen D.O. Der er ca. 70 DO’er i Spanien, og de dækker over de fleste og mest kendte regioner.
Vino de la Tierra. Det er en bred kategori med markant større frihed for producenterne med hensyn til både druesorter og produktionsmetoder. I den kategori finder vi også vine fra ikke-klassificerede områder. Der er omkring 46 VT.
Vino de la Mesa. Det er den laveste kategori. Der er lette vine, der drikkes til det daglige måltid i Spanien.
Vino de Pago er en ny måde at klassificere vin på i Spanien. Denne kategori dækker over individuelle vingårde, der kan opnå deres egen D.O. (”pago” betyder mark på spansk). De kan ligge udenfor andre anerkendte DO’er, og alt vin skal dyrkes og fremstilles på den samme gård. Der er tale om vine af meget høj kvalitet.

2) Man bruger tre forskellige begreber, når man omtaler lagring af spansk vin:
Crianza: Rødvin lagret på egetræ i mindst 6 måneder – i nogle områder mindst 12 måneder – der først må sælges efter to hele kalenderår. Hvid og rosé skal være i bodegaen i to kalenderår, heraf minimum seks måneder på træfade. De må først sælges i det efterfølgende kalenderår.
Reserva: Rødvin skal lagres mindst 12 måneder på eg. Den må først sælges i det fjerde år. Hvid og rosé Reserva skal være i bodegaen i to kalenderår, hvoraf de seks måneder skal være på træfad. De må først sælges i deres tredje år.
Gran Reserva: Rødvin må ifølge loven kun må være vin fra særdeles gode år. Den skal lagres mindst 24 måneder på træfade og derefter tre år på flaske og må først sælges i sit sjette år. Hvid og rose skal være i bodegaen i fire kalenderår, heraf mindst seks måneder på fad.

3) Det kendteste vindistrikt i Spanien er Rioja, der kom på landkortet i halvfjerdserne, hvor charterturister blev introduceret for tunge fadlagrede rødvine af tvivlsom kvalitet. I dag er Rioja-vine af høj kvalitet. Ribera del Duero laver også fremragende rødvine. Det er her danskeren Peter Sisseck producerer sin Pingus. Rias Baixas i Galicien fremstiller hvide kultvine. Priorat i Katalonien har kun få år på bagen, men er sammen med Rioja det eneste distrikt, der har udmærkelsen D.O.C. Der er i alt 60 vindistrikter i Spanien.

4) Spanien tilhører ”den gamle verden” i vinsammenhæng. Hertil regner man også Frankrig, Italien, Østrig, Portugal og Tyskland. ”Den nye verden” er i vinens terminologi lande fra Nordamerika og Sydamerika samt lande som Sydafrika, Australien og New Zealand.

5) 80 procent al al vin kommer fra kun 10 lande. Spanien er verdens tredjestørste producent kun overgået af Italien som den største og Frankrig. Det er især boblevin som Prosecco, der løfter det italienske volumen. Den franske vinproduktion er dog verdens mest værdifulde især på grund af de dyre champagner. Spanien ligger også på en tredjeplads over den vin, danskerne foretrækker at indkøbe. Italien ligger stabilt på førstepladsen med en markedsandel på 21,2 procent. Det er en hel del mere end nummer to Chile med 14 procent, nummer tre Spanien med 13,2 procent og Sydafrika med 12,7 procent på fjerdepladsen. Det store vinland Frankrig er nu nede på femtepladsen med en markedsandel på 12,5 procent.

6) Tempranillo er Spaniens vigtigst og mest anvendte rødvinsdrue. Tempranillo betyder ”tidlig” og druen modner da også tidligere end de fleste andre. Det er den suverænt mest anvendte drue i Rioja og Ribera del Duero, men bruges over det meste af vinlandet. Druen er som skabt til kraftfulde vine lagret på egefade. Tempranillo kaldes på spansk også for Cencibel, Tinta del Toro, Tinta del Pais, Tinto fino o.a.

7) Blandt de grønne hvidvinsdruer er Airèn mest udbredt, primært fordi den dyrkes i la Mancha og Valdepeñas syd for Madrid til produktion af Brandy, som er Spaniens svar på Cognac. Men de fleste kender nok spansk hvidvin lavet på Verdejo fra Rueda-området. I landets nordvestlige hjørne er det Albarino og Godello der anvendes til fremragende hvidvine og i Castilla y Leon er det Bierzo man bruger.

8) Cava fremstilles over hele Spanien, men primært i Katalonien. Det er en mousserende vin, der laves efter champagne-metoden. Cava betyder ”kælder” på katalansk. 95 procent al af cava produceres i Penedés-området. Den årlige produktion er på 240 millioner flasker, hvilket svarer til ca. 80 procent af Champagnes produktion. Cava fremstilles traditionelt på druerne Perellada, Macabeo og Xarel-lo, men man tillader også Chardonnay og rødvinsdruer som Cabernet, Garnacha og Pinot Noir til rosé-cava. Der er mere ”value for the money” i cava, som ikke er prissat så højt som franske champagner.

9) Sherry er Spaniens berømte hedvin, som produceres i Sherry-trekanten mellem byerne Sanlúcar de Barrameda, Jerez de la Frontera og El Puerto de Santa Maria. På spansk hedder sherry Jerez. Der findes adskillige typer som Fino, Palo, Amontillado, Oloroso eller den søde Pedro Ximenez. Den tørre fino er nok den mest kendt. En Fino fra Sanlúcar de Barrameda kaldes for Manzanilla.

10) Måske har du ikke opdaget det, men der produceres rigtig god vin på øen Mallorca. Øen har to D.O.-områder. Pla i Llevant og Benissalem. Man har produceret vin på Mallorca siden 121 f.kr., hvor romerne herskede. I Benissalem lidt nord for hovedstanden Plama de Mallorca er hoveddruen for rødvin Manto Negro og Prensal for hvidvine. I Pla i Llevant på øens østlige side laves en del rosévin på den lokale Fogoneu og røde vine på især Manto Negro og Cabernet Sauvignon.