Vejer de la Frontera ligger 10 kilometer fra Atlanterhavet og ca. midtvejs mellem Spaniens sydligste punkt Tarifa og en af Europas ældste byer Cadiz. Vi er ved Costa de la Luz – Lyskysten – hvor strandene er hvide og brede som ved Vesterhavet og strækker sig det meste af vejen fra Tarifa og helt over til den portugisiske grænse. Når man kører ad hovedvejen mod Cadiz tårner der sig pludseligt et 200 meter højt bjerg op i det fjerne og på toppen af dette klamrer en mindre hvid by med ca 12.000 indbyggere sig fast. Hvide huse er bygget tæt sammen med kirker og gamle ruiner af borge. Navnet de la Frontera knytter sig til kampen mod de muslimske maurere, der havde magten over en stor del af Spanien i 800 år frem til år 1492.

Der ligger en række byer i dette område af Andalusien, der har fået denne betegnelse eksempelvis Arcos de la Frontera, Jerez de la Frontera, Palos de la Frontera o.a. Fælles for dem er, at de var en del af frontlinien mellem de kristne og muslimerne dengang. Og placeringen af Vejer på toppen af et lille bjerg, gjorde byen til et vigtigt udsigtspunkt, og en by der var nem at forsvare og vanskelig at indtage.

Man skal ikke være gangbesværet, hvis man vi være turist i Vejer. Gaderne er stejle, brostensbelagt, snoede og smalle. Alligevel kører der biler og ikke mindst knallerter rundt flere steder. Men en stor del af byen er kun for fodgængere. Der er en mange smukke steder man kan slå sig ned for at drikke en cafe con leche eller et glas vino. Den mest kendte plads er Plaza de Espana, der har et springvand i centrum og er et yndet sted at tage hen især om aftenen. Her mødes børnefamilier, ældre, unge og turister.

I Vejer lever man mest af turismen, og byen er kendt for sit høje gastronomiske niveau. Langs en gade mod nord, hvor der er et flot udsigt over landskabet, ligger der en række spisesteder, der alle har udeservering og serverer tapas af bedste kvalitet. Det er steder som Las Delicias, Bar de Tapas, Correda 55 og La Tarantela. Nede ved Plaza de Espana ligger Garimba Sur og Restaurante Trafalgar, og hvis man er til kød ligger den argentinske La Brasa de Sancho en gåtur op ad den stejle gade Jose Castrillon. På Plaza Espana ligger også Vejers mest besøgte restaurant El Jardin del Califa. Her skal du bestille bord flere uger i forvejen for at smage deres nordafrikansk inspirerede mad.

Men dem jeg nævner her er blot de mest oplagte som turist. Hvis man bevæger sig lidt rundt i byen, vil man opdage at det mange steder vrimler med mennesker og fine muligheder for at spise godt til få penge. Omkring kirken Divino Salvador er der ofte koncerter om sommeren med smægtende spansk popmusik. I august er der festival over to uger og som altid når der er feria i en spansk by indeholder den en kombination af noget religiøst, dans, musik og fest. Sidst jeg var i byen afviklede man flamencodans på Plaza de Espana, hvor børnegrupper i forskellige aldre dansede.

El Palomar de la Breña er en gammel hacienda hvor der idag er hotel. Den ligger få minutters køretid fra Vejer og er en lille udflugt værd. Den har stadigvæk nogle velbevarede ruiner af et meget gammelt muret dueslag med over 7.000 “hylder”. Engang var det et af Europas største dueslag, som militæret brugte til brevduer. Herfra sendte man beskeder til bla. Marrokko. Man kan køre direkte fra Vejer, forbi de små vindmøller ned til San Ambrosio, hvor det ligger, nogle få kilometer fra kystbyen Los Caños de Meca.

Hvis sommervarmen bliver for hård ligger der 10 kilometer fra byen Vejer en af Costa de la Luz smukkeste strande El Palmar. Der er kun sporadisk bebyggelse ved stranden og kun få restauranter og overnatningsmuligheder. Det er derfor en “rigtig” strand som folk tager til om morgenen og forlader igen om aftenen. Vandet er klart og frisk – det er jo Atlanterhavet man bader i.

Kun 10 minutters kørsel fra Vejer ligger Restaurante Patria, der ejes og drives af Åse og Thomas Donsø. De ledte efter et sted, hvor de kunne drive et lille hotel, men fandt i stedet en gammel landevejskro, som de har omdannet til en fin restaurant der ligger med en fremragende udsigt. Maden er lavet af lokale råvarer og med et moderne tvist, fordi Thomas Donsø er inspireret af tidens førende spanske kokke. Restauranten serverer frokost typisk fra kl. 13-16 og aftensmad fra kl. 20-23.

www.restaurantepatria.com