Vin til lammekød er en gammel historie. Påsken og det at spise lammekød er på forskellig vis koblet sammen. Det er både relateret til historien om Jesus og til tiden før kristendommen. Jøderne spiste lam for at fejre, at de i sin tid blev udfriet fra Egyptens fangeskab. Siden har traditionen hængt ved påsken – også i kristendommen, hvor påskelammet symboliserer Jesu død. Hvis du også er en af dem, der sammen med familien eller gode venner skal spise lammekød i påsken, er du måske begyndt at gøre dig overvejelser om hvilken vin, der skal serveres til maden.
Lammekød er yderst delikat og har en naturlig sødme. Det serveres ofte sammen med hvidløg, rosmarin eller timian. Men hvilken vin passer til det? Jo, kraftige rødvine med garvesyre fra Spanien, Frankrig eller Italien er altid et godt valg. En fransk Saint Emilion lavet på Merlot, en italiensk Barolo på Nebiolo eller spansk Ribera del Duero eller Rioja på Tempranillo-druen. Lammekød og især de fadlagrede spanske vine er en uomgængelig klassiker. Tempranillo har en naturlig frugtsødme, der på en harmonisk vis matcher kødets sødme.
Hvis det er det mere sarte udskæringer som lammefilet eller lammekrone, du serverer, så kan du også prøve med en kraftig rose eller en let Bourgogne. Hvis det er en lammegryde med grøntsager i som ærter, gulerødder eller søde kartofler, kan du overraske dine gæster ved at servere hvidvin – en østrigsk Grüner Veltliner, en Riesling fra Alsace eller en Albarino fra Galicien. Vine, der går godt sammen med både rosmarin og de søde grøntsager.
Under alle omstændigheder er det godt at tænke lokalt. Er der fåreavl og spiser man traditionelt meget lammekød i den region, hvor vinen bliver produceret, så er den lokale rødvin et godt bud. Her er man på sikker grund, hvis man vælger gode vine fra Rioja, Ribera del Duero eller Priorat i Spanien. Det samme gælder i Italien, hvor eksempelvis Vino Nobile di Montepulciano eller Chianti er gode valg og i Frankrig, hvor vine fra fra Languedoc-Roussillon, Provence, Bandol eller Rhône kommer fra områder, hvor vinrankerne nærmest vokser op side om side med lam.
Jeg har personligt en rødvin fra Rioja, som jeg holder meget af at drikke til lammekølle. Det er en Luis Canas 2011 Reserva Rioja Alavesa, som er lavet på 95% Tempranillo og 5% Graciano. Det er en kraftig, men yderst elegant rødvin med en flot rubinrød farve, og den er umiskendeligt præget på den gode måde af at være fadlagret 18 måneder på eg og derefter 18 måneder på flaske, før den er frigivet til salg. Luis Canas er en familieejet bodega i Villabuena de Alava i den nordlige del af Rioja. Bodegaen blev grundlagt i 1928, men familien har dyrket vin i mere end 200 år. Den har en pris, der matcher kvaliteten og kan p.t. købes hos Vinoble for 169 kr. for en flaske.