Bodegas Ribas. Det er et must at besøge en vingård, hvis man kan lide vin og holder ferie i en vinproducerende land. Jeg har været på Mallorca og besluttede mig for at besøge øens ældste – og Spaniens tredjeældste – vingård, der blev opført i 1711 af Pedro Ribas de Cabrera. Vingården er fortsat i familiens eje. Igennem alle årene er Bodegas Ribas blevet prist for sine vine, og den tradition og perfektion i vinfremstillingen kendetegner fortsat vingården. Det er meget nemt at organisere en rundvisning via bodegaens website www.bodegasribas.com, hvor man kan bestille en tid med tilhørende vinsmagning og tapas.Der er åbent mandag til fredag mellem 10 og 18. Vingården har også en butik, hvor du kan købe vinene. Bodegas Ribas ligger i byen Consell 25 km nordøst for hovedbyen Palma de Mallorca.
Vi blev taget godt imod af Araceli Servera Ribas, der er endnu en af de mange kvinder, der gennem historien har været leder af vingården. Vi var fem mennesker, og vingården er ikke større end, at vi kunne gå igennem produktionslokalerne på en god halv time, mens Araceli fortalte om produktionen og vingårdens historie. Turen sluttede i den smukke gamle have, der hører til vingårdens hovedbygning. Her har familien boet gennem 12 generationer. I dag bor der ingen på selve vingården, men kan tydeligt fornemme det familieliv, der engang udspillede sig her. Vores vinsmagning foregik i en af de smukke gamle stuer, hvor der var dækket op, og derefter kom en medarbejder, der hed Sylvia Ottmann og serverede fade med queso, jamon iberico, mandler og oliven. Derefter serverede hun de fire vine en ad gangen og fortalte lidt om hver vin. Det hele varede en times tid i alt og var en god oplevelse.
Bodegas Ribas topvin er Sío 300, der siden jubilæumsåret 2011 er produceret som en hyldest til vingården 300-årige historie og for at vise, hvad Mallorcas ældste vinstokke kan præstere. Sío300 er lavet på en traditionel mallorcinsk drue, der hedder Mantonegro, men typisk for Ribas blandes den med 25 år gamle Gargollassa (10 procent) og Syrah (20 procent). Vindruerne høstes nænsomt med håndkraft, og de bedste af druerne udvælges, inden de bliver omdannet til vin. Sío300 lagres 12 måneder på franske egefade og indeholder 14% alkohol. Der produceres kun 1200 almindelige flasker og 350 magnum af denne specielle vin hvert år.
En anden topvin er Sío Negre, der blev produceret første gang i år 2000 som en hyldes til Araceli og hendes bror Xaviers mormor, der hed Sío og dengang var chef på Bodegas Ribas. En vanvittig elegant rødvin der består af 55 procent Mantonegro og 15 procent Syrah, 15 procent Cabernet Sauvignon og 15 procent Merlot. Sío fås også som hvidvin lavet på 80 procent Prensal Blanc og 20 procent Viognier. Derudover producerer vingården gode vine som Cabrera, Sioneta, Ribas og Soma.
Jordareal: 40 hektar
Beliggenhed: Finca Ca’n Ribas i kommunen og byen Consell.
Højde over havets overflade: 155 meter.
Karakteristika for terroir: Jord med porøse sten og sandholdig lerjord. Mildt Middelhavsklima med gennemsnitlig årlig nedbør på 450 mm.
Gennemsnitlig alder: 60 år for de oprindelige druesorter og 25 år for druesorter udefra.
Gennemsnitligt udbytte: 1,5 kg. pr plante.
Hvide druesorter: Prensal Blanc, Viognier og Moscatel de Grano Menudo.
Røde druesorter: Mantonegro, Gargollassa, Callet, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.