Calamari med chimichurri er en gudespise. Calamari eller tiarmet blæksprutte er ikke noget, vi spiser så meget af i Danmark. Mange kender calamari fra spisekortet i Grækenland, Italien eller Spanien som panerede ringe stegt i olivenolie. Hvis det er ringe fra en frisk blæksprutte kan det være enormt lækkert, men det kan også være som at tygge i gummi, hvis det er frosne panerede ringe af dårlig kvalitet, der lige er kylet ned i en varm friture inden servering. Der findes mere end 600 forskellige arter af blæksprutter. De små tiarmede er dem, vi oftest møder hos fiskehandleren i Danmark. Man kan sagtens selv rense dem, men få endelig fiskehandleren til at gøre det. Nogle gange sælges de både friske og rengjorte.

Retten her er med en hel calamari-krop eller to-tre stykker, hvis de er lidt mindre. Det er en perfekt sommerret, som bør nydes med en crispy hvidvin – en god chardonnay eller en Albarino fra Galicien. Men marineret calamari smager glimrende på andre årstider, hvis du falder over friske blæksprutter. Calamarien skal marineres i minimum fire timer eller natten over, så den optager den gode smag fra krydderurter og krydderier. Den kan tilberedes på havegrillen eller på en grillpande i køkkenet.

Calamari med chimichurri

1 kg frisk calamari, 2 rød peber, frisk rosmarin, frisk persille, 1 fed hvidløg, 1 lille citron, olivenolie, salt og peber + 1 citron, friske krydderurter til pynt

Rens blæksprutten eller få fiskehandleren til at gøre det.

Hak rosmaring og persille fint. Skær citronen ud i små stykker. Hak hvidløget fint. Læg det hele ovenpå blæksprutten. Kom olivenolie hen over samt salt og peber. Vend det hele rundt og lad det marinere i køleskabet i minimum 4 timer.

Gnid rød peber med lidt olivenolie. Grill dem i ovnen til det meste af skindet er helt sort. Kom dem i plastikpose en time. Derefter kan du pille dem og skylle dem let under koldt vand. Læg til side.

Tag blæksputten ud af køleskabet og og grill den 6 minutter på hver side på en varm grillpande eller på havegrillen. Når den er færdig skærer du en citron i to halve og griller dem på panden.

Når blæksprutten er færdig skærer du den i ringe og placerer den på en fad. Top med grillet rød peber, chimichurri, to halve grillede citroner og krydderurter.

Chimichurri

Frisk persille, frisk koriander, 1 fed hvidløg, 1/4 rødløg, 3 tsk olivenolie, 1 tsk hvidvinseddike, 1 rød chili, 1 tsk chilipasta eller sambal, salt og peber

Chimichurri laver du ved at hakke persille, koriander, chili, hvidløg og løg fint og kom det i en skål. Vend det med vineddike og olivenolie.

Sprødstegte kartofler

4 bagekartofler, olivenolie, hvidvinseddike, rosmarin, timian, 2 fed hvidløg, salt, peber

Skær bagekartoflerne ud i både. Kog dem i letsaltet vand i 10 minutter. Hæld vandet fra gryden og lad kartoflerne dampe af for vand. Kom olivenolie henover og ryst gryden så kartoflerne vendes i olien. Læg kartoflerne ud på bagepapir med skrælsiden nedad. Drys salt henover og kom kartoflerne i en 200 grader varm ovn.

Lad kartoflerne bage i ca 40 minutter. I mellemtiden laver du en olie/eddikeblanding af 3 spsk olivenolie, 1 spsk vineddike, revet hvidløg, rosmarin, salt og timian. Vær ikke nervøs for at komme eddiken hen over kartoflerne. Eddiken fordamper hurtigt men giver en god smagsnuance til kartoflerne. Tag pladen ud efter de 40 minutter og hæld olie/eddikeblandingen hen over hver kartoffelbåd med en teske.

Bag kartoflerne færdige ca 30 minutter mere.