Fusco er en cool spansk rødvin fra Ribeira Sacra i Galicien i det nordvestlige hjørne af Spanien. Vinen er produceret af Xurxo Alba, der svinger taktstokken i vinhuset Bodegas Albamar, der ligger i en anden af Galiciens fem DO-distrikter – Rias Baixas. Vingården er især berømmet for sine udgaver af hvidvinen Albariño.

Navnet på vingården – Albamar er en smuk forening af navnet på druen Albariño, familien Alba og den kystnære placering. Albariño al alba del mar betyder noget i retning af Albariño – der hvor havet begynder. Og netop Xurxos vine er kendetegnet ved en præcision, terroir og en mineralitet der tydeligt fortæller om det sted, de kommer fra.

Xurxo Alba laver en stribe forskellige Albariño og derudover adskillige røde vine – eksempelvis i Ribeira Sacra, hvor det er druen Mencia, der er den dominerende.

Fusco 2021 er en frisk, frugtig og delikat rødvin fra stejle bjergsider i Ribeira Sacra et godt stykke fra Atlanterhavet. Den er fra området Chantada, vinstokkene er 30-40 år gamle og jorden er fuld af granit og ler. Druerne kommer fra forskellige vingårde, nøje udvalgt af vinmager Xurso Alba. Der er minimal intervention i både mark og kælder, og der bruges udelukkende druen Mencia. Druerne macereres 20-25 dage, hvorefter den lagres vinteren over på ståltanke. Derefter kommer den på flaske. Det er en altså en ung rødvin, der på intet tidspunkt har været i kontakt med egetræ. Vinen er smuk i farven, dufter af kirsebær og ribs og noter af blomster og noget krydret. Den er frisk og livlig i munden, har medium tanniner og en behagelig afbalanceret syre. Den smager af røde frugter, krydrede noter og en let mineralitet. En elegant rødvin der er klar til at drikke nu selv, om den er meget ung. Der er 13,5 procent alkohol og den skal drikkes på mellem 14 og 16 grader.

❤️❤️❤️❤️❤️🖤

Albamar Fusco, 2021, Ribeira Sacra
Koster 125 kroner hos @hvaddrikkermantil

Jeg valgte at sætte Fusco 2021 sammen med en klassisk spansk ret med bacalao eller klipfisk, som vi kalder den. En frugtig rødvin uden eg, middel tanniner og en tilpas syre er faktisk ganske godt til den salte bacalao. Fusco og bacalao er i hvert fald et smukt par. Traditionelt drikker man ofte rødvin til bacalao i Portugal og Spanien, hvor den salte klipfisk er højt skattet. Men en frisk syreholdig hvidvin som Albariño vil naturligvis også klæde retten.

Bacalao en salsa verde

 5 fed hvidløg, 1 tsk mel, ½ dl hvidvin, 2 dl fiskefond, persille, 100 gr ærter, 6 grønne asparges, olivenolie, evt. 1 håndfuld venusmuslinger eller tigerrejer, 1 kg torskefilet med skind eller klipfisk, salt, peber

Klipfisk skal udvandes i 48 timer i koldt vand alt efter tykkelsen på fiskestykkerne, hvor du skifter vandet 5-6 gange. Man kan også vælge at bruge frisk torsk I stedet.

Hvis du bruger muslinger, så tjek om de alle er i live. Hvis skallen er i stykker eller de ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordet, så skal de kasseres.

Steg bacalao på skindsiden i olivenolie i 6-7 minutter. Tag dem op og sæt til side. De bliver endeligt tilberedt i saucen.

Blancher dernæst asparges i et minut i kogende vand og læg dem i isvand for at stoppe processen. Sæt til side.

Kom olivenolie på panden ved middelvarme. Tilsæt hvidløg skåret i tynde skiver. Når hvidløgene har stegt et minut eller to, tilsætter du melet og rører rundt i 15-20 sekunder. Derefter kommer du tør hvidvin i og rører kontinuerligt i et minut med en ske som var det en bechamelsauce, du har i gang med. Derefter tilsætter du finthakket persille og fiskefond lidt efter lidt, rør hele tiden rundt, indtil du får en lækker cremet sauce.

Læg bacalaostykkerne på panden med skindsiden opad og tilsæt ærterne omkring fisken. Kom muslingerne eller rejerne på nu. Ryst panden lidt ind imellem. Halver de grønne asparges og kom dem på panden. Ryst panden et par gange mere de 4-5 minutter det tager, før fisken og muslingerne (eller rejerne) er klar.