Fusco er en cool spansk rødvin fra Ribeira Sacra i Galicien i det nordvestlige hjørne af Spanien. Vinen er produceret af Xurxo Alba, der svinger taktstokken i vinhuset Bodegas Albamar, der ligger i en anden af Galiciens fem DO-distrikter – Rias Baixas. Vingården er især berømmet for sine udgaver af hvidvinen Albariño.

Navnet på vingården – Albamar er en smuk forening af navnet på druen Albariño, familien Alba og den kystnære placering. Albariño al alba del mar betyder noget i retning af Albariño – der hvor havet begynder. Og netop Xurxos vine er kendetegnet ved en præcision, terroir og en mineralitet der tydeligt fortæller om det sted, de kommer fra.

Xurxo Alba laver en stribe forskellige Albariño og derudover adskillige røde vine – eksempelvis i Ribeira Sacra, hvor det er druen Mencia, der er den dominerende.

Fusco 2021 er en frisk, frugtig og delikat rødvin fra stejle bjergsider i Ribeira Sacra et godt stykke fra Atlanterhavet. Den er fra området Chantada, vinstokkene er 30-40 år gamle og jorden er fuld af granit og ler. Druerne kommer fra forskellige vingårde, nøje udvalgt af vinmager Xurso Alba. Der er minimal intervention i både mark og kælder, og der bruges udelukkende druen Mencia. Druerne macereres 20-25 dage, hvorefter den lagres vinteren over på ståltanke. Derefter kommer den på flaske. Det er en altså en ung rødvin, der på intet tidspunkt har været i kontakt med egetræ. Vinen er smuk i farven, dufter af kirsebær og ribs og noter af blomster og noget krydret. Den er frisk og livlig i munden, har medium tanniner og en behagelig afbalanceret syre. Den smager af røde frugter, krydrede noter og en let mineralitet. En elegant rødvin der er klar til at drikke nu selv, om den er meget ung. Der er 13,5 procent alkohol og den skal drikkes på mellem 14 og 16 grader.

❤️❤️❤️❤️❤️🖤

Albamar Fusco, 2021, Ribeira Sacra
Koster 125 kroner hos @hvaddrikkermantil