Topkarakterer til en forførende og delikat rødvin, der er skabt i et samarbejde mellem to innovative vinmagere. Franske Antony Terryn driver vingården Dominio del Bendito i Toro, hvor han laver moderne, kraftfulde rødvine med masser af fad og koncentreret frugt. José Manuel Beneitez driver sammen med sin hustru Lilliana vingården El Hato y el Garabato, der ligger i det relativt ukendte spanske vinområde DO Arribes i den nordlige del af provinsen Salamanca. Her laves der naturlige vine fra små vinmarker.

José Manuel Beneitez har fået en del af sin vinuddannelse hos Anthony Terrin, og på det seneste er de to begyndt at arbejde sammen om et fælles projekt – rødvinen Tierra Prometida, der direkte oversat betyder Det forjættede land. Mesteren og lærlingen forsøger sammen at skabe en vin, der smager af det terroir, vinstokkene gror i. Og det må man sige er lykkedes godt.

Tierra Prometida produceres på druer, der vokser i 700 meters højde. På marken er der både Juan Garcia, Brunal og Garnacha og vinmagerne tilføjer Syrah. Jorden består af sand, granit og kvarts. Der høstes nænsomt af to omgange, og druerne sorteres igen på vineriet. Herefter er gæringen spontan med vildgær i rustfri ståltanke, og vinen modnes 10 måneder i franske barriques. I flasken er der ca. 25 procent af hver druesort. Der er blot produceret 2500 flasker. Rødvinen dufter først en anelse reduktivt, men derefter aner man noget ’kalket’ eller mineralsk. Vinen har fine tanniner, en god og behagelig syre og smagsnuancer af røde kirsebær og ribs – der er en lethed i bærnoterne. Der er også noter af tørrede figner og lakrids. Den folder sig fornemt ud i munden, forfører en og smager bare sindssygt godt. Det er en spændstig og viril rødvin. Topklasse! Mon ikke der er sat et vineventyr i gang her. Tierra Prometida holder kun 12,8 procent alkohol og bør serveres afkølet ved 12-14 grader.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Tierra Prometida, Antony Terryn & Jose Manuel Beneitez, 2021, Arribes
Koster 185 kroner hos @hvaddrikkermantil

Med den flotte struktur, den fornemme syre og de fine tanniner kan den her vin drikkes til rigtig mange forskellige retter lige fra grillede grøntsager over retter med blæksprutte til tapas med fåreoste og jamon iberico. Men én klassisk spansk ret vil efter min mening passe fortrinligt til den her vin, og det er Rabo de Toro – oksehaler.

Rabo de Toro

1 tyre- eller oksehale på 2-3 kg, hvedemel, 1 løg, 4 gulerødder, 1 porre, 5 fed hvidløg, 4 tomater, 1/2 kanelstang, 1 nellike, 5 peberkorn, 6 dl rødvin, 2 laurbærblade, frisk rosmarin, salt

Skær oksehalen i mindre stykker, og fjern evt. overskydende fedt på dem. Drys dem med salt. Vend stykkerne i hvedemel, så de er dækkede på alle sider, og steg dem efterfølgende i olivenolie i en gryde. Brun dem på alle sider, tag dem op, og sæt til side.

Skræl grøntsagerne, og pil hvidløget. Skær dem diagonalt i 2-3 cm-stykker. Kom grøntsagerne i samme gryde, og steg dem i olivenolie. Giv dem 10-12 minutter, til de er blevet mørke i farven. Riv tomaterne på et rivejern, så du ikke får skindet med, og kom tomatkødet i gryden sammen med peberkorn, kanelstang og nellike.

Giv det nogle minutter, inden du kommer oksehalerne tilbage i gryden og rører godt rundt. Kom rødvinen ved, og lad det koge lidt ind til ca. den halve mængde væske. Tilsæt kanelstangen og lidt frisk rosmarin samt 2 liter vand. Læg et låg på gryden, og lad det simre 4 timer på komfuret, eller sæt gryden i ovnen ved 160 grader i lige så lang tid.

Server som tapa i små skåle sammen med surdejsbrød.