I den sydligste del af regionen Castilla y Leon ned mod grænsen til Extremadura ligger vinområdet DO Sierra de Salamanca. Vi befinder os lidt vest for Spaniens hovedstad Madrid. Det er et vildt og smukt og bjergrigt område med masser af dyreliv og en frodig fauna. Det er i det vinområde, man finder den gamle druesort Rufete, som er ved at få kultstatus blandt spanske sommelierer. Rufete blandes ofte med Tempranillo eller Garnacha, men der findes vine kun på Rufete.

Det er også her vingården Bodegas Vinos La Zorra ligger. Vinmageren Augustin Maillo har desuden siden 1974 drevet restaurant Mirasierra i området. Bodegaen har været i familiens hænder i generationer og producerer 16 eller 17 forskellige rød- og hvidvine. Og så laver de selvfølgelig også Vermut, som Vermouth staves i Spanien – den nye kultdrik især blandt unge.

La Zorra Original fra 2019 er en elegant rødvin fra vinstokke, der er mere end 60 år gamle, og som vokser i en jordbund, der er en blanding af ler, skifer og granit. Vinen håndplukkes, afstilkes og mases let. Spontangæring 12-13 dage ved maks. 20 grader. Derefter i ståltanke i fire uger og efterfølgende på brugte franske og amerikanske egefade. Alkoholindholdet er 14 procent.

Det er en rødvin, der præsenterer sig smukt i glasset med en dyb, rød farve, der alligevel er transparant. Den dufter frisk, lidt urtet og af bær. I munden har den god syre, er frisk og frugtig, har gode tanniner og en stor elegance. Fadet er på ingen måde dominerende og tilfører blot nogle let krydrede noter. Vinen har en lang finish. Drik den køligt ved 14-15 grader.

La Zorra Original er som skabt til at drikke sammen med verdens bedste skinke Jamon Iberico de Bellota, der produceres på sortfodsgrise både her omkring byen Guijuelo og lidt længere sydpå i Extremadura. Den vil også være god til grillet lammekød eller vildtfugle. Jeg udfordrede vinen med en ret bestående af confiteret and, braiseret fennikel, appelsin og pistacienødder. Det klarede den uden problemer. Syren og friskheden i vinen gik fint i spænd med den lidt fede and, lakridsnoterne i fenniklerne og den let syrlige appelsin.

★★★★★☆
La Zorra Original, 2019, Sierra de Salamanca
Koster 135 kroner hos @hvaddrikkermantil