Det her er spansk vin i topklasse! Lavet af Xurxo Alba Padín, der svinger taktstokken i vinhuset Bodegas Albamar og efterhånden er verdensberømt for sine udgaver af Albariño.

Navnet på vingården – Albamar er en smuk forening af navnet på druen Albariño, familien Alba og den kystnære placering. Albariño al alba del mar betyder noget i retning af Albariño – der hvor havet begynder. Og netop Xurxos vine er kendetegnet ved en præcision, terroir og en mineralitet der tydeligt fortæller om det sted, de kommer fra.

Bodegas Albamars historie begyndte i firserne, hvor Xurxos far plantede Albariño på noget jord, han havde arvet. Vinen solgte han som bulkvin. Det var først, da Xurxo overtog vinmarkerne i 2006, at man begyndte at dyrke vin med høje ambitioner og under eget navn. Vingården ligger i Val do Salnes og har selv tre hektar jord. Derudover køber man druer fra andre producenter.

Xurxo laver en stribe forskellige Albariño og derudover adskillige røde vine – eksempelvis i Ribeira Sacra, hvor det er druen Mencia, der er den dominerende.

Eksploderer i munden

Albamar så jeg for nylig sammen med Albamar O Sebal i vinkælderen hos restaurant Coque i Madrid, der har to Michelinstjerner. Sommelieren gjorde meget ud af at fortælle, at der blandt vinkælderens 21.000 flasker kun befandt sig absolutte topvine. Derfor har jeg set frem til at smage Albamar 2021.

Det er en knitrende sprød Albariño, der er strågul i glasset og dufter af saltvand, lime og noget der minder om granitstøv. Vinen nærmest eksploderer i munden og ligger sig blødt rundt i mundhulen. Den er fyldig, har en god syre og noter af saltvand, æble og citrus.

Det er en Albarino, som jeg elsker den. Udviklet tæt på og påvirket af Atlanterhavet, køligt vejr og stedets terroir. Perfekt vin til blæksprutter, muslinger, percebes, østers eller andet, der kommer fra det store hav. Drik den afkølet til omkring 10 grader. 13 % alkohol. Fremragende vin til prisen!
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
PAI, 2020, Albamar, Rias Baixas
Koster 145 kroner hos @hvaddrikkermantil

Pulpo en tempura

1 hel ottearmet blæksprutte eller 2 forkogte blækspruttearme, pankorasp, 1,5 dl isvand, 140 gr mel, 1 æggeblomme, 2 isterninger, solsikkeolie

Først skyller du blæksprutten. Vend hovedet for at se om der er rester af indvolde, fjern den sorte mund i midten. Lad skindet blive på.

Kom blæksprutten i en gryde med spilkogende vand tilsat salt. Hold den i hovedet og kom armene i først. Kog sprutten i en time. Tag den op med en hulske og lad den køle lidt af. Klip armene i mundrette ringe. Hovedet, der også kan spises, klippes i mundrette stykker. Hvis noget af skindet går i stykker, kan man fjerne det, men hvis ikke så lad det sidde på, det giver en ekstra smag. Sugekopperne kan også spises.

Eller gør som jeg. Køb blækspruttearme, der er tilberedt, vakuumeret og nedfrosset i Galicien og derefter importeret hertil. De blot skal ligge i koldt vand ca. 30 minutter, til de er tøet op. Skyl dem under den kolde hane og gnid gelatinen af overfladen. Og så er de klar til brug.

Bland mel og meget koldt vand i en skål og pisk det godt sammen. Tilsæt evt. mere vand for at få en flydende konsistens. Pisk æggeblommen i og tilsæt et par isterninger, så tempuraen forbliver kold.

Skær blæksprutten i passende stykker. Dyp dem først i tempura og dernæst i pankoraspen. Friter dem i 180 grader varm olie nogle få stykker af gangen, så olien holder sin temperatur. Tjek med en tandstik, om olien er varm nok. Hvis det syder omkring den, er olien klar.

Når sprutterne er gyldne og sprøde, tager du dem op og lægger på fedtsugende papir.

Server dem sammen med en aioli og noget godt surdejsbrød.