Den danske vinmager i spanske Ribera del Duero, Peter Sisseck, er ofte blevet spurgt om, hvorfor han ikke laver en hvidvin som pendant til den røde Pingus. Men Sisseck har aldrig fundet de rigtige hvide druer til formålet og i stedet begyndte han på et tidspunkt at omtale den unikke spanske fino – den tørre hvide sherry lavet på palomonidruen – som Spaniens største hvidvin. Og for at sætte trumf bag de ord købte Sisseck i 2017 en sherrybodega i Jerez i Andalusien. Det er kun her i den gyldne trekant mellem byerne Jerez, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto Santa Maria at der må produceres sherry.
Det er formelt ni byer og et landområde som udgør DO Jerez-Xérès-Sherry. Den særlige DO Manzanilla – San Lúcar de Barrameda omfatter kun byen af samme navn og opland. De ni byer er Lebrija, Trebuena, Sanlúcar de Barrameda og Chipiona helt ude ved atlanterhavskysten, Jerez inde i landet og El Puerto Santa Maria, Puerto Real, Rota og Chiclana mod syd. Al vin skal lagres og aftappes i enten Jerez, Sanlúcar de Barrameda eller El Puerto Santa Maria for at kunne kaldes sherry.
Lige nu er kun Sissecks fino fra Viña Corrales i Pago Balbaina blevet frigivet, men i løbet af enten 2022 eller 2023 kommer en sherrytype mere fra bodegaen.
Sherry er i dag et blandingsprodukt med druer fra forskellige vinmarker, men Sissecks ambition er på sigt at lave en fino som udelukkende skabes på frugten fra én enkelt vinmark. At man blander fra forskellige marker kan skyldes, at man fokuserer lidt for meget på volumen frem for høj kvalitet. Sisseck mener selv, der går minds 10 år, før han kan præsentere den ’rene’ fino lavet på druer fra en enkelt mark.
Sissecks første Fino Corrales Pago Balbaina er en fremragende fino, der smager som duften af en nyslået græsmark eller et første pres på nyhøstede oliven. Den er salt, frisk, tør med afdæmpet syre. Den er blød i strukturen, har en lang eftersmag og kærtegner det indre af munden og ganen, så man håber at flasken aldrig løber tør. En stor og smuk fino.
Den kan drikkes som aperitif, til skaldyr eller traditionelle tapas. Det sidste gjorde vi, da vi smagte den. Nød den sammen med tortelitas de camerones, ensaladilla rusa, jamon iberico, salchicon iberico, tortilla espanola, ensalada. Sissecks fino kan det hele. Drik den ved 12-13 grader og kom en tur i vinhimmelen.
Fino Corrales Pago Balbaina
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Kan købes hos Løgismose
1 flaske koster kr. 445,-