Lammegryde med abrikoser er en ret, der er inspireret af det nordafrikanske og mellemøstlige køkken. Abrikoser stammer egentlig fra Centralasien og har været dyrket i mere end 4000 år. De muslimske maurere bragte den til Spanien i år 800, og siden har den bredt sig til resten af Europa. De saftige orange-gule frugter indeholder op mod 85 procent vand, og smagen er frisk og sød. Abrikosen indeholder både karotin, c-vitamin og kalium.  Abrikosen kræver en del varme, men man kan dyrke den i Danmark op ad en solvarm mur eller i drivhus.

Lam med abrikoser

<em>1 kg. lammekød, 400 gr. tørrede abrikoser, 2 fed hvidløg, 2 løg, olivenolie, 1/2 tsk stødt kanel, 1 tsk stødt koriander, stødt spidskommen, salt, 1/2 tsk stødt ingefær</em>

  1. Hæld kogende vand over abrikoserne, og lad dem udbløde nogle timer. Hvidløg og løg snittes fint og svitses i olivenolie. Tilsæt udskåret lammekød, og når det er brunet, kommer du koriander, ingefær, spidskommen og kanel i.

    Rør godt rundt, og tilsæt så abrikoserne. Abrikosvandet skal med ned i
    gryden, og der tilsættes så meget ekstra vand, at kødet er dækket. Retten simrer halvanden time.

    Server med spicy pitabrød, basmatiris og yoghurt med mynte.

    Yoghurt med mynte

    1 dl græsk yoghurt, 1 bundt frisk mynte, 1/2 agurk, hvidløg, salt

    Skræl og riv agurken og pres væden fra. Rør agurken i yoghurten sammen med fint­hakket frisk mynte, hvidløg og salt.

    Spicy pitabrød

    4 pitabrød, 1 dl. yoghurt naturel, 1 tsk stødt spidskommen, 1 tsk stødt chili, sesamfrø, salt

    Pensl brødene med yoghurt og drys med krydderier og sesamfrø. Bag dem fem minutter i ovnen ved 175 grader. Skær dem ud i trekanter og server varme.