Langtidsstegt gedebov er en yderst delikat spise. Gedekød smager hverken af lam, kalv eller vildt, men er sin helt egen et eller andet sted i det univers. Det er kolesterolfattigt og meget magert kød med en fedtprocent som kylling. Til gengæld er det rigt på jern, mineraler og vitaminer. Det kan være svært at købe gedekød i Danmark, fordi det er en nicheproduktion. Selv har jeg tidligere kun smagt gedekød i Spanien, Frankrig og Italien.

Geden er et vidunderligt dyr, som er intelligent og meget social. Geden er et af de første dyr, som mennesket gjorde tamt, og gennem historien har geden leveret mælk, skind, kød, uld, horn og hår til mennesker omkring dem. Der bliver i dag kun slagtet et par tusind geder pr år i Danmark. Den gedebov, jeg tilberedte her, er fra en ged af racen Boer, og min gode ven Mogens og jeg købte to unggeder, som vi selv aflivede, slagtede og parterede. Den parterede ged vejede omkring 18 kilo.

Jeg vil også gerne slå et slag for gedeost og gedemælk, som er et næringsrigt og smagsmæssigt interessant alternativ til komælk og komælksoste. Smag selv forskellen på en fetaost lavet på gedemælk kontra én lavet på komælk. Igen er det en nicheproduktion. I Danmark er der kun 12 avlere, der producerer gedemælk. På verdensplan drikkes der dog mere gedemælk end komælk.

Langtidsstegt gedebov

1 gedebov, 1 håndfuld frisk oregano, 1 bundt frisk timian, 1 usprøjtet citron, 6 fed hvidløg, 1 dl hvidvin, 1 dl vand, 1/2 dl olivenolie, salt, peber

Tænd ovnen på 150 grader. Skær fedt og sener af boven. Kom vin, vand og olie i bunden af et ovnfast fad. Læg boven ned i fadet. Kom salt og peber henover. Fordel krydderurter, hvidløgsfed som du lige har trykket flade med en stor kniv og halve citronskiver hen over boven og i fadet. Kom alufolie hen over fadet, så det lukker helt tæt. Det er meningen at alle smagsnuancer og væde skal blive lukket inde. Sæt fadet i ovnen og giv det minimum tre timer. Når det er færdigt, falder kødet fra benene, hvis du bare kigger på det.

Server gedekødet med nye kartofler, squash med sesamfrø og rosiner samt spinatyoghurt.

Squash, sesamfrø og rosiner

2 små squash, 1 håndfuld sesamfrø, 2 håndfuld rosiner, olivenolie, salt, peber

Skær squash i 2-3 cm stykker. Kom dem i en skål og vend dem i olivenolie. Kom det i et lille ovnfast fad, kom lidt salt og peber på og strø sesamfrø og rosiner hen over. Giv det ca 25 minutter sammen med gedeboven, og server det som varmt tilbehør.

Spinatyoghurt

250 gr spinat, 1-2 dl græsk yoghurt, olivenolie, 1 usprøjtet citron, salt, peber

Kom olivenolie på en varm pande og tilføj spinaten. Rør rundt, indtil det er faldet sammen. Du skal time det, så spinaten er færdig, når det hele skal serveres. Vend den varme spinat i yoghurt og smag til med revet citronskal, salt og peber.