Patatas bravas er en typisk spansk tapa, der som serveres sammen med salsa brava – en rød og en hvid sauce. Den røde er stærk og lavet på chili, løg og tomater mens den hvide er en hvidløgsmajo. Nogle steder hedder den aioli og i Spanien allioli. Her bruger jeg her betegnelsen allioli. Man kan blande de to saucer eller servere dem hver for sig. Kartoflerne skal være små og faste. De skal steges mindst to gange og helst tre i en god olivenolie for, at de bliver rigtig sprøde. Patatas bravas passer godt sammen med stegt lammekød.

Patatas bravas

1 kg. små kartofler, olivenolie, salt

Skræl kartoflerne og skær evt top og bund fra. Skær dem i regelmæssige og nogenlunde lige store stykker, eller del dem blot i to. Tør dem i et rent viskestykke. Steg kartoflerne på de to skæreflader i rigeligt olivenolie. Jo mere olie på panden, jo mindre suger kartoflerne. Steg dem gyldne, tag dem op, læg på fedtsugende papir og hold dem varme. Gentag stegeprocessen mindst en gang mere. Jo flere gange, jo bedre bliver kartoflerne.

Allioli

2 fed hvidløg, 2 pasteuriserede æggeblommer, salt, 2 dl. olivenolie

Hvidløg og salt knuses fint i en morter og røres sammen med æggeblommer. Olivenolien hældes forsigtigt i under omrøring, først dråbevis og derefter i en tynd stråle – lidt ad gangen. Rør kontinuerligt. Kan fortyndes med et par dråber vand, hvis den bliver for tyk.

Salsa brava

1 rødløg, 3 modne tomater, 2 rød chili, 1 tsk sukker, salt

Steg finthakket løg i olivenolie ved middelvarme indtil løget er helt blødt og gennemsigtigt. Tilsæt de hakkede tomater og steg videre til de er bløde. Tilsæt eventuelt lidt vand, hvis det bliver for tørt. Smag til med sukker og salt. Blend saucen sammen med rød chili og lad det køle af.