Umiskendeligt spansk men på en meget moderne og elegant måde. Birak 2022 er en læskende, smagfuld og superfrisk rødvin. Økologisk dyrket, fermenteret på naturens gær, ufiltreret og stort set ikke svovlet. Man kunne kalde det naturvin, men hvorfor ikke bare sige fremragende rødvin fra Navarra. Et fund til prisen.
Det er to vinmagere, Jon Aseginolaza & Pedro Leunda, der står bag det lille mikrohus Aseginolaza y Leunda fra Navarra. Den ufiltrerede Birak er fremstillet på 90 procent garnacha og 10 procent tempranillo. Vinmarkerne ligger i små parceller i mere end 400 meters højde. Druerne er håndplukkede og først gæret på vildgær i rustfri tanke og dernæst er noget af mosten lagret på fransk eg mens en anden del lagres i ståltank. Solbær, noget reduktivt og jordet i næsen. Dyb karminrød i glasset. Fløjlsagtig, dyb i smagen, lidt vanilje, mørkerød frugt, en underliggende vildskab. Harmonisk syre og tannin. 14 procent alkohol. Drik den køligt ved 12-14 grader. Nyd den sammen med en lammeret som cordero al chilindrón – en typisk ret fra Navarra, hvor Birak stammer fra.
★★★★★☆
Birak, 2022, Aseginolaza & Leunda, Navarra, Spanien
Køb den til 110 kroner hos HvadDrikkerManTil
Cordero al chilindrón
1 kg lammekød, 1 tsk. spidskommen, olivenolie, 2 store gulerødder, 1 stort løg, 3 fed hvidløg, 1 rød peber, 1 stængel blegselleri, to laurbærblade, 1 kvist frisk rosmarin, 4 tomater, 1 knsp. sukker, 1 tsk. sød paprika, 2 dl hvidvin, salt, peber
Skær lammekødet i mundrette stykker, og krydr med salt, peber og spidskommen. Steg kødet i olivenolie på en pande i 5-6 minutter, så det er brunet på alle sider. Sæt det til side for at hvile.
Svits skivede gulerødder og blegselleri, hakket løg og hvidløg og peberfrugter skåret i strimler i olivenolie i en gryde sammen med paprika, laurbærblade og timian, og reducer varmen til medium. Giv det ca. 10 minutter, og tilsæt derefter de hakkede tomater og sukker, og giv det yderligere 5 minutter.
Kom lammekødet i gryden sammen med hvidvin og vand, så alt er dækket, og lad det simre over lav varme i et par timer, indtil kødet er mørt. Tilsæt mere vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Pynt med frisk rosmarin eller persille.