5 ud af 6 hjerter til økologiske bobler fra DO Penedes i Catalonien i det nordlige Spanien lavet på en blanding af Chardonnay, Xarel-lo og Macabeu. Læg mærke til at den mousserende vin ikke er en cava. Vinmager Sergi Colet trak sig for nogle år siden ud af DO Cava for sammen med 16 andre bodegaer at etablere Clàssic Penedès. Colet og de andre var ikke tilfredse med bundniveauet for cava og ønskede at fremstille mousserende vin af en højere kvalitet. Derfor har Clàssic Penedès opsat strengere krav til produktionen og kvaliteten, end den Cava stiller.

Siden 2014 har vine fra DO Penedes heddet Clàssic Penedès. Vinene, der hedder dette, er 100 procent økologiske i både mark og kælder. Vinen skal desuden være 100 procent Penedès, dvs. at alle vinmarker skal ligge inden for området DO Penedès. Endelig skal vinen være 100 procent reserva, hvilket betyder at producenterne skal opbevare Clàssic Penedès-vine i mindst 15 måneder i kælderen. Men ellers følger Clàssic Penedès den traditionelle metode til fremstilling af kvalitetsmousserende vine, der bruges over hele verden – eksempelvis i Champagne.

❤️❤️❤️❤️❤️🖤

Clàssic Penedès, Grand Cuvée, Extra Brut 2018
Koster 155 kroner hos @hvaddrikkermantil

Clàssic Penedès, Grand Cuvée, Extra Brut 2018 er lavet på 70 procent Chardonnay, 20 procent Macabeu og 10 procent Xarel-lo. 12 procent alkohol. Lagret i 24 måneder. Det er en knastør, men samtidig yderst delikat vin med en meget velafbalanceret syre. Farven er smuk og gylden, og der er et let strejf af sødme i hver mundfuld, men også nuancer af citronskal, pære og fennikel. Boblerne er fine og sarte. Fantastisk som aperitif men ellers er mulighederne mange. Kan drikkes til både fisk, muslinger, agerhøns eller lyst kød.  Server den mellem 7 og 9 grader.

Den her knastørre mousserende vin med de fine bobler og den perfekt afbalancerede syre står rigtig godt til en tuntatar. Omkring byerne Zahara de los Atunes, Barbate, Conil de la Frontera og Tarifa i Andalusien fanger man stadig den blåfinnede tun, som spanierne kalder for den røde tun – atun rojo efter kødets smukke røde farve – med den bæredygtige almadraba-metode. Det foregår i dag kun i maj og juni måned. Men man kan være heldig at finde dybfrosset blåfinnet tun hos den lokale fiskehandler.

Tatar de atun

600 gr blåfinnet tun, 1 forårsløg, 3 spsk olivenolie, 1 spsk sojasauce, ½ tsk sennep, 1 lime, salt

Skær tunen i små stykker, lidt større end hvis det var oksekød til tatar. Brug en skarp kniv og skær så rent som muligt. Når det er skåret, så kom det i en mindre skål, som du stiller i en større skål, hvori der er is, så tunen forbliver kold.

Pisk olivenolie, soyasauce, sennep og limesaft sammen. Bland tun og finthakket forårsløg sammen med dressingen. Kom det tilbage på køl indtil servering.

Inden tunen skal på bordet, kommer du den i en lille rund form, og vender den ud på en flad tallerken eller lignende, så den har en smuk form, når den serveres.

Pynt med wakametang på toppen.