Kært barn har mange navne, siger man, og der findes en grøntsag, som egentlig er et bær, der hedder squash, courgette eller zucchini (på engelsk, fransk eller italiensk) alt efter hvor i verden, den dyrkes og spises. Os, der var unge i halvfjerdserne husker måske squashen bedst fra de mange fællesspisninger i bofællesskaber og kollektiver, hvor den franske vegetargryderet ratatouille af en eller anden grund var vildt populær. Squash findes i mange sorter, farver og former. Hvis man har prøvet selv at dyrke squash i sin have og har sået i begyndelsen af juni og, der har været en habil varme, så ved man, at den vokser helt vildt og producerer enorme mængder af squash. To planter er rigeligt til en almindelig kernefamilie.

Spanske lammespid

800 gr. lammekød, 1 squash, 2-3 rødløg, 2 spsk olivenolie, 1 spsk limesaft, 2 fed hvidløg, salt

Sæt nogle træspid i blød i vand i et par timer, så de kan tåle grillen. Skær lammekødet ud i små firkanter. Rør en marinade af finthakket hvidløg, olivenolie, limesaft, revet limeskal og salt. Put kødstykkerne i en plastpose, hæld marinaden ned i posen og lad kødet marinere i køleskabet i mindst tre timer. Ryst posen ind imellem.

Skær løg og squash i store tern. Sæt skiftevis kød, løg og squash på spiddene. Grill dem på trækulsgrillen eller i ovnen under grillen. Vend dem jævnligt, til de er sprøde og gennemstegte.

Server med basmatiris, brød, salat med peberfrugt og squash samt yoghurt raita.

Salat med peberfrugt og squash

1 salathoved, 1 squash, 1 rød og 1 grøn peberfrugt, 1 spsk olivenolie, 1/2 spsk limesaft, salt

Skær squash igennem to gange på langs og skær den i kvarte stykker. Strimler af den vaskede salat og strimler af rød og grøn peberfrugt vendes sammen med squash i en skål med en marinade af olivenolie, limesaft og revet limeskal. Drys med lidt groft salt.

Yoghurt Raita

1 dl græsk yoghurt, 1 agurk, 1 tomat, 1 tsk citronsaft, 1 spsk finthakket frisk mynte, 1 tsk olivenolie, salt

Agurken skrælles og rives groft. Pres væden ud og bland agurkekødet i yoghurten. Skær tomaten ud i fine tern, hak mynten og bland det i yoghurten. Smag til med olivenolie, lidt citronsaft og salt.