PAI og NAI er spansk vin i absolut topklasse! Lavet af den samme producent men fra to forskellige områder i Galicien i Spaniens nordvestligste hjørne. Begge vine er en hyldest til vinmagerens forældre. Den hvide PAI (far på galicisk) fra Rias Baixas og den røde NAI (mor) fra Ribeira Sacra. Xurxo Alba Padín svinger taktstokken i vinhuset Bodegas Albamar og er efterhånden verdensberømt for sine udgaver af Albariño, en hvidvin jeg personligt er en meget stor fan af.

Man må dog forstå, at der ikke findes én slags Albariño men mange forskellige udgaver af vinen, selv om den laves på samme drue i samme geografiske nærhed. De forskellige områder i Rias Baixas byder på forskellig klima, jordbund og påvirkning fra Atlanterhavet. Og så er der vinmagere som Xurxo, der sætter en ære i at bryde reglerne og ofte siger, at der ikke er noget, der hedder Albariño – der findes kun fortolkning og versioneringer.

Navnet på vingården – Albamar er en smuk forening af navnet på druen Albariño, familien Alba og den kystnære placering. Albariño al alba del mar betyder noget i retning af Albariño – der hvor havet begynder. Og netop Xurxos vine er kendetegnet ved en præcision, terroir og en mineralitet der tydeligt fortæller om det sted, de kommer fra.

Bodegas Albamars historie begyndte i firserne, hvor Xurxos far plantede Albariño på noget jord, han havde arvet. Vinen solgte han som bulkvin. Det var først, da Xurxo overtog vinmarkerne i 2006, at man begyndte at dyrke vin med høje ambitioner og under eget navn. Vingården ligger i Val do Salnes og har selv tre hektar jord. Derudover køber man druer fra andre producenter.

Xurxo laver fem forskellige Albariño og derudover en stribe røde vine – eksempelvis i Ribeira Sacra, hvor det er druen Mencia, der er den dominerende. Men han eksperimenterer også med gamle sorter som caiño, espadeiro og laver vine i Valdeorras som er endnu et D.O. i Galicien. To af Xurxos kendte rødvine Nai og Fusco stammer fra vinmarker i området Ferreira de Panton i Ribeira Sacra, hvor vinstokkene står på stejle skråninger i en jord præget af granit og skifer og kigger ned mod floden Cabe.

PAI er inspireret af Xurxos fars måde at lave vin på før i tiden med brug af træ og malolaktisk gæring. Men sønnen gør tingene på sin helt egen måde. Plukker druerne meget tidligt for at få mere syre ind i den færdige vin. Blander vin, der har fået malolaktisk gæring med vin, der ikke har. Og blander vin, der er lagret på eg med vin lagret på stål. Ingen dogmer her. PAI 2020 er en spændstig sag, der er både knitrende sprød og perlende frisk. Du får en gylden kornmark i glasset, en duft af havluft og lime. Smagen er overvældende intens, velafbalanceret syrlig og frugtig men også en lille smule cremet og saltet. En helt igennem fantastisk oplevelse – både synet, duften og smagen. Verdensklasse til en fornuftig pris. Stik mig nogle østers, tapas med fisk og skaldyr eller andre retter hvor hovedingrediensen lige er trukket op af havet. Drik den på omkring 10 grader.


PAI, 2020, Albamar, Rias Baixas
Koster 145 kroner hos HvadDrikkerManTil

NAI er Xurxos udgave af rødvin på mencia-druen. Høstet ved håndkraft og afstilkede fermenterer druerne i 30 dage, hvorefter fermenteringen afsluttes på ståltanke. Derefter lagres den på fransk eg i 8 måneder. Vinen har en dyb, rød farve og har noget lakrids og sorte bær i duften og i smagen er der både kirsebær, noget mineralsk men også noget helt andet som er agurke- eller melonagtigt. Det er en meget elegant vin, der både har en lethed og friskhed over sig men også en vis tyngde. Den rummer en stor kompleksitet og en raffineret syre. En smuk og lækker rødvin der vil være glimrende ledsager til eksempelvis grillet iberico-gris, rabo de toro (tyrehaler) eller pinchos morunos (mauriske lammespyd). Drik den afkølet til 15-16 grader. Kan gemmes i op til 10 år fra høståret.


NAI, 2018, Albamar, Ribeira Sacra
Koster 170 kroner hos HvadDrikkerManTil