Tuntatar af frisk blåfinnet tun er noget af det lækreste man kan spise. Konsistensen, udseendet, smagen og duften er enestående. Især hvis man spiser tuntatar i juli eller august på Costa de la Luz – den andalusiske Atlanterhavskyst, der strækker sig fra Spaniens sydligste punkt Tarifa og over mod Portugal. Her er tunen nyfanget og frisk, og de lokale ved, hvordan man får det bedste ud af den velsmagende fisk. Omkring byerne Barbate og Cadiz fanger man stadig den blåfinnede tun, som spanierne kalder for den røde tun – atun rojo – med den bæredygtige almadraba-metode. De store tun går tæt forbi kyststrækningen, når de er på vej ind i Middelhavet for at gyde, fordi tunene foretrækker det lidt varmere kystnære vand.

Tatar de atun

600 gr blåfinnet tun, 1 forårsløg, 3 spsk olivenolie, 1 spsk sojasauce, ½ tsk sennep, 1 lime, salt

Skær tunen i små stykker, lidt større end hvis det var oksekød til tatar. Brug en skarp kniv og skær så rent som muligt. Når det er skåret så kom det i en mindre skål som du stiller i en større skål hvori der er is så tunen forbliver kold.

Pisk olivenolie, soyasauce, sennep og limesaft sammen. Bland tun og finthakket forårsløg sammen med dressingen. Kom det tilbage på køl indtil servering.

Inden tunen skal på bordet kommer du den i en lille rund form og vender den ud på en flad tallerken eller lignende, så den har en smuk form når den serveres.

Pynt med wakametang på toppen.